Kommunalrådet Lily Bäcklund (S), och Christer Rönnlund (M), oppositionsråd i Lycksele.

Krisande Lycksele stramar åt

Uppdaterad
Publicerad

De senaste åren har varit tuffa för Lycksele kommun som varit i en djup ekonomisk kris. Kommunen har fortfarande inte riktigt hämtat sig, och den stora valfrågan handlar nu om vem som kan få kommunen på fötter igen.

Frid Jakobsen på äldreboende Smedsberget i Lycksele dukar med servetter som privatpersoner skickat. För servetter till de gamla är bara en sak som kommunen skurit ned på. Nedskärningarna har drabbat äldreomsorgen hårt.

– Vi orkar inte mer. Det går inte att göra fler besparingar när det gäller personal. Vi går på knäna och det blir sjukskrivningar. Det har vi redan sett lite grann av och vi vill inte ha mer av det, säger Frid Jakobsen, som är undersköterska.

Valet i din kommun – Västerbotten

Ingen dans på rosor

I 13 år har Lilly Bäcklund (S) varit kommunalråd i Lycksele. Men de senaste åren har inte varit någon dans på rosor.

– Det har varit turbulent och mardrömslik. Jag har aldrig upplevt en sådan här period som vi har haft nu och då tänker jag på resultatet 2012.. Det har varit fruktansvärt tungt, säger Bäcklund.

Det var för dålig kostnadskontroll i verksamheterna som var orsaken till att kommunen gick minus hela 26 miljoner kronor för två år sedan, menar Lilly Bäcklund.

– Man bedömde att man hade pengar i budgeten men helheten, som varje chef har ansvar för att se till, de länkarna hade vi inte kopplat ihop på ett värdigt och bra sätt, säger Bäcklund.

Oppositionen kritisk

Men oppositionen är kritisk till hur Socialdemokraterna skött ekonomin och menar att det reagerat för långsamt och inte varit tillräckligt hårda i besparingsåtgärderna.

– Det går inte att vi går med underskott varje år. Vi från oppositionen sida har försökt komma med förslag och försökt att få förändringar men det har alltid fallit på mållinjen. I vissa fall har man tyckt att det låter bra men sen har det ändå fallit på grund av att partigruppen har tyckt annorlunda, säger oppositionsrådet Christer Rönnlund (M).

Lilly Bäcklund håller med om att åtgärderna tagit för lång tid.

Mycket tydliga

– Vi skulle naturligtvis ha gått in tidigare. Det finns beslut men de har inte genomsyrat organisationen. Vi har nu varit mycket tydliga och har väldigt tydliga budgetdirektiv inför de kommande åren, säger Lilly Bäcklund.

För invånarna i Lycksele kommun är det just ekonomin som är viktig inför valet.

– Det är klart man måste spara men man måste se över hela kommunen och inte bara skära ned i vård och omsorg. Barnen måste få mer vuxna nära för de är så små när de börjar på förskolan, säger Wivi-Ann Holmström, som är barnskötare.

– Politikerna måste få ordning på ekonomin och sen är det vård och omsorg och skola som är viktigt. Men framförallt ekonomin för som det är nu är det inte bra, säger Daniel Lindmark som ambulanssjuksköterska.

– Jag tycker att det man har sett de senaste åren inte går åt rätt håll och då måste nya partier se till att vi får en annan utveckling, säger läkaren Per-Arne Arvidsson.

Vill höja skatten

Det finns andra partier som vill fram. Miljöpartiet som bara har ett enda mandat i kommunen går till val på att höja skatten för att få ordning på ekonomin.

– Tyvärr så känner vi att det behövs för att göra en bra omställning. Det måste göras förändringar på sikt, som till exempel gör så att skolan får rätt kostym för det antal elever de har. Som det är nu är det bara kapa och kapa i verksamheterna, säger Curt Backteman (MP).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Valet i din kommun – Västerbotten

Mer i ämnet