Foto: Leif Henningsson

Kritik mot planerad Malåväg

Publicerad

Infarten till Malå samhälle är hårt trafikerad, smal och krokig. Efter flera dödsolyckor och många års diskuterande börjar nu planerna klarna för hur en ny vägdragning ska se ut.

På onsdagskvällen besökte personal från Trafikverket Malå. På borden i Forumbiografen fanns de slutliga planerna på den nya dragningen genom grusåsen vid Nölviken, öster om samhället. Ett trettiotal malåbor tog del av informationen.

– Det här är sista gången man får tycka till innan vi skickar in handlingarna, säger Marie Stenman, projektledare vid Trafikverket.

Kan vara klart 2020

Verket ska nu ta in och behandla synpunkter, och sedan skicka allt vidare till länsstyrelsen.

När kan jobbet påbörjas?

– Om allt går enligt planen och vi får pengar kan vi starta 2018, säger Marie Stenman.

Hur lång tid tar bygget?

– Det blir nog över två barmarkssäsonger, så år 2020 ska den nya vägen förhoppningsvis stå klar, säger Stenman.

Kritisk till planerna

Men Lars-Göran Lundmark som är ordförande i Brunnäsvägens vägförening och vid mötet dessutom representant för Malå sameby, var kritisk till Trafikverkets planer.

Han vill se vägdragningen på ett helt annat sätt.

– Att dra vägen på andra sidan Nölviken hade varit bättre, det hade blivit både billigare och vackrare, säger Lars-Göran.

”Kort tid på oss att lämna synpunkter”

Han är dessutom kritisk till processen.

– Det var 1,5 år sedan förra mötet, sedan har vi inte hört någonting. Det skulle vara samråd, men det här är bara information från Trafikverket, och dessutom har vi väldigt kort tid på oss att lämna synpunkter, säger Lars-Göran Lundmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.