Kritiserade sexlag – våldtog kvinnlig student

Uppdaterad
Publicerad

En Umeåbo i 50-årsåldern är nyligen dömd för våldtäkt mot en inneboende student. Nu kommer uppgiften att han själv debatterat för att skärpa sexualbrottslagen – i sin tidigare roll som politiker och nämndeman.

Den kvinnliga studenten var inneboende hos mannen och hans sambo i Umeå, när hon drogades med sömnmedel och blev våldtagen av den manliga hyresvärden.

Han dömdes på torsdagen av Umeå tingsrätt till fängelse i två år och sex månader. Mannen har tidigare varit nämndeman och politiskt aktiv, vilket har betydelse för en ny uppgift som kom under torsdagskvällen.

Ville se samtycke

Han ska, i sin dåvarande roll, ha kritiserat sexualbrottslagen och ville att den skulle skärpas. Uppgiften kommer från Västerbottens-Kuriren, som tagit del av en debattartikel som han varit med och skrivit.

Enligt VK står det bland annat så här i artikeln: ”Sexualbrottslagen går nämligen att tolka så att om inte kvinnan gör motstånd så är hon tillgänglig för sex. Det kan inte vara rätt!”.

Skribenterna föreslog också införande av ett krav på samtycke.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.