• Viktigt meddelande:

    Information om skogsbränder på flera platser i landet Läs mer

Kronofogden slarvade bort Kalles skuld

Kronofogden har flera gånger tappat bort Kalle Henrikssons skuld. Under tiden har räntan gjort att skulden stigit med flera tusen kronor.
– Jag har inte makten att kunna göra något åt det här, säger han.

Kalle Henriksson var tidigare urmakare i Storuman. Men för några år sedan strulade livet till sig för honom och han tappade kontrollen över sin ekonomi. Han drog på sig flera skulder till Kronofogden, men han jobbade hårt för att göra rätt för sig.

– Ett tag hade jag fyra jobb. Jag jobbade jämt. Men det var ju bara för att få ordning på ekonomin, säger Kalle Henriksson lite uppgivet.

Förra hösten kunde han till slut betala bort alla sina skulder som Kronofogden redovisat. Men januari i år visade det sig att Kronofogden hade tappat bort en skuld på runt 29.000 kronor.

– Jag kände mig nedtryckt i skoskaften. Jag tänkte att det aldrig blir färdigt.

Pengar kvar som täcker skulden

Och det är nu det blir struligt på riktigt. Kronofogden säger först att Kalle Henriksson har pengar på sitt skuldkonto som täcker nästan hela skulden.

Men det visar sig felaktigt och i stället gör Kronofogden återigen en utmätning av hans lön. Under våren drar Kronofogden varje månad runt 7.000 kronor från hans lön för att betala skulden.

Skulden var redan betald

I maj kommer ännu ett nytt besked från Kronofogden. Skulden var betald i alla fall, och Kalle Henriksson får tillbaka alla pengar och som han använder till att betala restskatt.

Men han dubbelkollade det och ringde inkassoföretaget.

– Då visade det sig att Kronofogden inte betalat ett öre av min skuld, säger Kalle Henriksson upprört.

Skulden var kvar och hade växt

Mycket riktigt. Skulden var kvar och hade nu växt eftersom räntan är över 20 procent.

Då började Kronofogden utreda ärendet. Och på där säger man att det är tekniska problem som ligger bakom strulet. Ett nytt system som införts har inte fungerat fullt ut, uppger Ewa-Marie Valerio, teamchef på Kronofogden i Umeå.

Stigit med 7.000 kronor

Sedan i somras tycker Kalle Henriksson att det i princip inte har hänt något. Men skulden har från att den dök upp i Kronofogdens papper stigit från 29.000 till mer än 36.000 kronor.

På Kronofogden säger Ewa-Marie Valerio att Kalle Henriksson inte ska behöva betala för myndighetens strul. Men hon kan inte sätta några siffror på sitt löfte.

Är det inte ganska enkelt att stoppa räntan från det att ni slarvat bort räkningen?

– Man kan tycka det. Men det är inte jätteenkelt. Jag måste gå vidare och utreda vad som är bäst för kunden, säger Ewa-Marie Valerio till SVT Nyheter Västerbotten.

Vill inte betala räntan

Kalle Henriksson har återigen fått sin lön utmätt och nu ska han förhoppningsvis få betala av sin skuld. Men han vill inte betala för räntan som tickat på trots att han försökt göra rätt för sig.

– Det känns inte som att det är mitt fel längre. Jag har inte makten att kunna göra något åt det här, säger han.

LÄS MER: Flera JO-anmälningar mot Kronofogden för felaktigt dragna pengar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer