Maria Ekberg Brännström, vd för Sara kulturhus i Skellefteå, har kränkt medarbetare enligt en utredning gjord av kommunen. Foto: SVT

Utredning visar: Kulturhuset Saras vd har kränkt personalen

Uppdaterad
Publicerad

Sara kulturhus vd Maria Ekberg Brännström har utsatt sin personal för kränkande behandling. Det rapporterar Norran.

Maria Ekberg Brännström meddelade i slutet av september, tre veckor efter invigningen av Sara kulturhus i Skellefteå, att hon sagt upp sig och slutar som vd under våren 2022. Då förnekade hon att uppsägning hade något samband med de olika konflikterna som kulturhuset kantats av.

– Nu går kulturhuset in i en ny fas och då behöver en annan typ av ledare ta plats, sa hon till SVT då.

Utreddes av kränkningsteam

Nu berättar Norran att Skellefteå kommuns kränkningsteam gjort en utredning av Maria Ekberg Brännström som slår fast att hon gjort sig skyldig till kränkande särbehandling av medarbetare. Enligt tidningen ska hennes ledarskap präglats av kränkande beteende, lögner, härskarteknik och brist på styrning.

– Jag är jätteledsen att man har upplevt att jag har kränkt någon. Det har naturligtvis aldrig varit min mening. Men det har också varit en ganska komplex och svår situation att starta upp hela det här projektet, säger Maria Ekberg Brännström till Norran om kritiken.

Har inget personalansvar

Evelina Fahlesson (S), styrelseordförande i Skellefteå kulturhusbolag, vill inte uttala sig i det specifika ärendet eftersom det rör personalfrågor.

– Det jag kan säga är att det har förekommit konflikter i arbetsgruppen och att vi har satt in resurser för att jobba med det. Sedan tillsattes en platschef i mitten av september för att fortsätt stödja upp organisationen, säger Evelina Fahlesson.

Platschefen har personalansvar och jobbar med det dagliga operativa arbetet, medan Maria Ekberg Brännström arbetar mot styrelsen och med externa relationer. När Ekberg Brännström sa upp sig i september var planen att hon skulle vara kvar som vd fram till i vår. Om det fortfarande gäller vill Evelina Fahlesson inte svara på.

– Just nu är Maria vd, säger hon.

SVT har varit i kontakt med Maria Ekberg Brännström som meddelar att hon inte kommer uttala sig mer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer