Tomas Wennström (S), ordförande kulturnämnden i Umeå. Foto: Fredrik Larsson

Kulturnämnden: ”Måste ha misskött ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen meddelade kulturföreningen Humlan att man inte fått ekonomiskt stöd av kommunen och nu ansöker om konkurs.

Men kulturnämndens ordförande i Umeå kommun menar att föreningen slarvat med ekonomin.

– Det är synd, men på något sätt måste man ha misskött ekonomin, säger Tomas Wennström (S), kulturnämndens ordförande.

Det var i maj som Kulturföreningen Humlan sökte ekonomiskt stöd hos kommunen. Men ärendet har dragit ut på tiden och först under onsdagen skulle tjänstemännen haft en dragning i ärendet för kulturnämndens ledamöter, samma dag som konkursansökan nu alltså lämnas in.  

– Det hade ändå varit för tidigt att ta ett beslut idag, säger Wennström. Vi har ingen pengapott och inget överskott, utan skulle behöva se över var pengarna i så fall skulle tas ifrån. Det är inte bara att komma till kulturnämnden och tro att vi har en kassakista, säger Tomas Wennström. 

Misskött ekonomin

Wennström tycker att det är konstigt att föreningen haft svårt att överleva ekonomiskt och spekulerar i att föreningen på något sätt måste ha misskött ekonomin. 

– Humlan är nog den föreningen som fått mest pengar av alla och ändå klarar man inte ekonomin, konstaterar han.  

Under Kulturhuvudstadsåret 2014 fick Humlan, tillsammans med många andra föreningar, extra pengar från kommunen. Och enligt föreningen själva har man haft svårt att ställa om verksamheten från 2014 års extra bidrag och omsättning. Något även Wennström tror är en bidragande orsak.  

– Jag tror att man inte har kunnat sänka nivån. Under 2014 hade man extra pengar, men det var enbart för det året. Sedan måste man gå tillbaka, men som jag förstått det så har man inte gått tillbaka till den utgiftsnivå som man hade innan, säger han. 

Pengapott består  

Angående festivalerna Umeå Open och POPUPs framtid säger Wennström att kommunens pengapott består och att det nu återstår att se om det finns någon annan som är intresserad av att driva festivalerna vidare.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.