Ella Nilsson tillreder ostsoppa med Västerbottensost i Café Umeå 1987. Till sin hjälp har hon programledaren Kjell Ulfhielm. Foto: SVT

Kulturpris till TV-kock

Uppdaterad
Publicerad

En Umeåbekant TV-kock får 30.000 kronor för sina insatser för norrlänsk kultur.

TV-kocken och föreläsaren Ella Nilsson får Kungliga Skytteanska Samfundets kulturpris till John Söderströms minne. Priset är på 30.000 kronor och delas ut till en person som gjort särskilt berömvärda insatser för norrländsk kultur och forskning.

Ella Nilsson är mest känd som TV-kock, hon lagade mat i SVT:s Café Umeå under 10 år med start 1987. Hon har också haft en egen teveserie, ”Maträtt med Ella”, som sändes i början av 1990-talet. Hon har också föreläst om norrländsk matkultur, bland annat vid Umeå universitet.

I motiveringen skriver Kungliga Skytteanska Samfundet att ”när det gäller att marknadsföra Västerbottens kulinariska företräden finns det ingen som gör detta mer grundligt eller med större omsorg än Ella Nilsson.”

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.