Kungen vill göra damm av Bottenviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu dammar kung Carl XVI Gustaf av ett gammalt förslag om att dämma av Bottenviken. Syftet skulle vara att göra den till hela Europas sötvattenreservoar.

Det är i en intervju i österbottniska tidningen Vasabladet som kungen tar upp idén som han säger sig ha läst om i en gammal tidning.

-Ett spekulativt lite granna spännande projekt, men jag tror inte det finns chans att genomföra det. Ganska spännande om det skulle lyckas, säger majestätet.

Om kungen också förordar en bro över Kvarken framgår inte i intervjun. Samarbete mellan grannländerna är något som ligger kungen varmt om hjärtat.

-Vi har ju försökt arbeta mer gemensamt, men det kunde vara bättre. Vi tänker i samma termer och har samma bakgrund, filosofi och temperament. Vi känner trygghet med varandra, säger kungen till Vasabladet.

Finland var den östra delen av det svenska kungadömet från medeltiden fram till 1809 då Sverige förlorade Finland till Ryssland, bland annat genom de senaste slag på svensk mark vid Sävar och Ratan i Västerbotten.

– De historiska banden går väldigt djupt tack vare att det talas svenska i vissa områden, speciellt i kustområden. Ett antal svenskspråkiga tidningar upprätthåller den kunskapen och det är vi klart glada över här i Sverige, säger kungen

I september besöker kungaparet Vasa för första gången, i samband med stadens 400-årsjubileum.

– Jag har inte varit i Vasa tidigare så det blir desto trevligare att komma dit nu. Jag har hört att där finns ett landskapsmuseum. Är det bra? Ja i så fall vill jag gärna besöka det.

Intervjun gjordes till 150-årsjubileumet av tidningen Vasabladet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.