Patient i Västerbotten fick njurskada – kateter glömdes bort i fyra år

Uppdaterad
Publicerad

En patient med njursten kom in till sjukhuset i Västerbotten där den i väntan på operation fick en kateter insatt i urinledaren.

Sen gick fyra år, innan patienten hittades i en väntelista – med katetern kvar.

Missen orsakade permanent njurskada och händelsen har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg.

Det var 2015 som en patient med njursten skickades från ett annat sjukhus till Norrlands universitetssjukhus för vård. Där sattes patienten på väntelista för operation och då sattes en kateter in i urinledaren.

När regionen efter fyra år gick igenom väntelistan upptäcktes att patienten fortfarande inte opererats och att katetern låg kvar.

– Tyvärr har det här hänt tidigare. Flera patienter har under åren drabbats av glömda katetrar. Riskanalys och omfattande åtgärder har vidtagits efter sedan dess. Urologmottagningen har omstrukturerat sitt arbetssätt gällande väntelistor, säger Bengt Andersson, chefsläkare.

”Brustit i kommunikationen”

Enligt Region Västerbotten uteblev sedan patienten från ytterligare planerad undersökning och var svår att nå vilket ledde till att behandling dröjde ett och ett halvt år till. Den kvarglömda katetern hade då orsakat en permanent njurskada.

– Patienten litade på att sjukvården hade kontroll över vad som skulle göras och när, det har brustit i kommunikationen. Det är inte heller säkert att patienten märkte av katetern, säger Bengt Andersson.

Händelsen anmäld

Region Västerbotten har utrett fallet och tagit fram åtgärder för att minska risken för upprepning. Därefter har ärendet anmälts till Inspektionen för vård och omsorg för granskning enligt lex Maria.

– Patienten har idag en njure som inte fungerar. Det hade inte behövt bli så om man hade åtgärdat det i tid. Stora förändringar i arbetssätt har gjorts för att undvika att det händer igen, säger Bengt Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer