Kvinnojouren i Skellefteå lämnar ROKS

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnojouren i Skellefteå tänker nu lämna ROKS, Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige. Det är bland annat uttalanden i SVT:s dokument Inifrån från ROKS-ordförande som blivit för mycket.

– Vi står i begrepp att lämna ROKS, vi har begärt in stadgar från SKR, Sveriges Kvinnojourers Riksförbund, för att titta närmare på en ansökan till det förbundet, säger Gunvor Viklund, ordförande i Skellefteås kvinnojour till SVT:s regionala nyhetsprogram Västerbottensnytt.

”Framtonat som extremfeminister”

Det är i SVT:s dokument inifrån som ROKS framtonat som en organisation med extrema feminster, där man tror på berättelser om pedofilnätverk med satanistiska inslag. Uttalanden från Umeå kvinnojour om exempelvis att de flesta män våldtar kvinnor har funnits med, liksom uttalanden från ordföranden i ROKS, Ireen von Wachenfeldt om att ”Män är djur, tycker inte du det”.

– Det får hon stå för själv. Man kan inte säga att män är djur, det finns någon orsak till att de slår, det kan ha att göra med uppväxten, arbetslöshet eller något annat, säger Gunvor Viklund.

Flera jourer har reagerat

Kvinnojouren i Skellefteå är i process för att nu lämna ROKS, eftersom jouren inte kan stå för vad som framkommit i programmen. Istället undersöker de den andra, mindre riksorganisationen, SKR, Svenska Kvinnojourers Riksförbund, dit även andra jourer nu hört av sig. Skellefteås kvinnojour är inte den enda som har reagerat på uttalanden från von Wachenfeldt och andra ROKS-företrädare.

I Piteå menar man att bilden av kvinnojoursrörelsen som extrema feminister inte stämmer.

– I de lokala kvinnojourerna är det alldeles vanliga kvinnor som jobbar. De flesta kvinnor har söner och är sambo eller gifta. Det är kvinnor som är feminister, som ser att det finns en överordning och underordning, men som på intet sätt är extrema feminister. Att man väljer att jobba inom kvinnojoursrörelsen är att för att man vill jobba med att förändra det här våldet, säger Agneta Johansson på Piteå Kvinnojour till Västerbottensnytt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.