”Vi vill att kvinnosjukvården prioriteras på samma sätt som annan vård”, säger överläkaren Hannelore Wenkeler. Till vänster står Ingrid Fhärm, ST-läkare, och till höger Elin Zetterström, ST-läkare. Foto: Marit A Israelsson/SVT

Kvinnokliniken i Skellefteå saknar vårdplatser: ”Helt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i våras har kvinnokliniken i Skellefteå inte kunnat ta emot patienter som behöver gynekologisk inneliggande vård – vare sig det rört sig om akut eller planerad vård. I ett öppet brev kräver nu personalen att de ansvariga tar tag i problemet.

För fem månader sedan stängdes kvinnoklinikens slutenvårdsplatser på grund av byggnadsrelaterad ohälsa på Skellefteå lasarett. Patienter med svår cancer, blödande missfall eller utomkvedshavandeskap är exempel på sådana som kvinnokliniken inte kunnat ta emot sedan dess.

Inte heller planerade operationer av gynekologiska tillstånd såsom framfall, borttagning av livmoder eller operation på äggstockar och äggledare, har kunnat utföras. Istället har patienterna skickats till andra sjukhus i länet och övriga Sverige.

”Kvinnosjukvård nedprioriteras”

– Alla vi på kliniken tycker att det är helt oacceptabelt att kvinnosjukvård i Region Västerbotten nedprioriteras på det här sättet, säger Hannelore Wenkeler, överläkare på kvinnokliniken.

Tillsammans med sina läkarkollegor på avdelningscheferna på kvinnokliniken har hon skrivit ett öppet brev till ansvariga politiker och tjänstemän med krav på lokaler där kliniken kan bedriva gynekologisk slutenvård.

Arbetar på en lösning

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten, säger att de bedriver ett intensivt arbete med att komma till rätta med de dåliga lokalerna på Skellefteå lasarett. När det är löst kommer kvinnokliniken att få tillbaka sina slutenvårdsplatser.

– Patienter som har ett akutbehov tas hand om antingen i Skellefteå eller på Nus vid behov, intygar Winsa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.