Hör kyrkoherden om varför kyrkan tar en aktiv roll under Prideveckan Foto: SVT

Kyrkan tar en aktiv roll under Prideveckan

Uppdaterad
Publicerad

Prideveckan har dragit igång i Skellefteå och Svenska kyrkan har valt att ta en aktiv roll. Igår kväll genomfördes en så kallad regnbågsmässa och senare i veckan blir det dropin-vigslar i Landsförsamlingens kyrka. Och ikväll kommer en professor till Sankt Olovs församling för att prata om hur Bibeln och HBTQ går ihop.

Han som kommer för att reda i begreppen heter Jesper Svartvik och är också teolog.

– Eftersom det finns Bibelställen som en del menar är tydliga med synen på homosexualitet så känns det spännande att få höra mer från någon som kan hjälpa oss att förstå hur vi kan tolka Bibeln på olika sätt, säger Jan Fredriksson som är kyrkoherde i Skellefteå.

För honom är det inga problem att få ihop begreppen.

– Bibeln handlar om människan och människans sökande efter Gud och Guds sökande efter människan, och det gäller alla människor, säger han och fortsätter:

– Pride handlar om att vara stolt. Stolthet över att vara människa, stolthet över att vara kristen och stolthet över att ge alla människor plats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.