Under #vardeljus har personer inom kyrkan vittnat om sexuella trakasserier. Foto: SVT

Kyrkan vill ordna killmiddagar för anställda

Uppdaterad
Publicerad

Nu berättar några av länets arbetsgivare hur de ska gå vidare efter #metoo uppropet. Svenska kyrkan i Umeå planerar att ordna killmiddagar för de anställda.

De senaste veckorna har präglats av metoo-upprop från de olika branscherna. Under #vardeljus har personer inom kyrkan vittnat om sexuella trakasserier. I Umeå finns det planer på ”killmiddag” för manliga anställda inom Svenska kyrkan.

– Det handlar om att få män att samtala om attityder och beteende. I bästa fall blir det en förändring kring schabloniserat tänkande och hur man pratar med varandra, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde, i Umeå.

Brandchefen blev chockad

Under #larmetgår har anställda på räddningstjänsten runt om i landet berättat om vad de fått utstått på arbetsplatsen. Brandchefen i Umeå Lars Tapani blev chockad över berättelserna.

– Vi har planerat tidigare att träffa våra kvinnliga anställda, men nu kommer ju självklart fokus att ändras på det mötet. Det här är viktigt för allihop. Det är inget speciellt för vår bransch. Det här gäller hela samhället, säger Lars Tapani brandchef Umeå kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet