Skellefteåbon skulle sälja en virtuell kniv i spelet Counterstrike – men när transaktionen var gjord så slutade han svara på meddelanden. Foto: SVT/Polisens förundersökning

La ut virtuell kniv till försäljning – Skellefteåbo åtalas för bedrägeri

Publicerad

En man i 20-årsåldern från Skellefteå misstänks ha lagt ut en virtuell kniv med speciella skills till spelet Counterstrike till försäljning. Men kniven fanns aldrig på riktigt – istället lurades en en annan ung man att köpa kniven.

Målsägande har berättat i polisförhör att han hade tänkt ge kniven till sin bror i födelsedagspresent. Han swishade 1 800 kronor för kniven – men fick den aldrig.

Blev lurad på pengarna

Efter ett tag förstod han att han blivit lurad på pengarna och valde då att polisanmäla.

– Nu ska den här händelsen prövas. Då får vi se vad tingsrätten kommer fram till. Jag skulle inte väcka åtal om jag inte förväntade mig en fällande dom, säger åklagaren Emmy Holmlund.

Den lurade mannen berättar också att han hittade en likadan, annan kniv till försäljning, som han köpte till sin bror i födesedagspresent.

Erkänner brott

Den misstänkte mannen är i 20-årsåldern och bosatt i Skellefteå. Han säger i polisförhör att han erkänner brottet. Han säger att han var på ”en dålig plats i livet” just då, han var i behov av pengar och vet att han han gjort fel.

– Det har hänt att den här typen av misstankar om brott leder till åtal sett över hela landet. Jag kan däremot inte uttala mig om hur ovanligt eller vanligt det är. Det finns alltid ett stort mörkertal när det gäller bedrägeribrott, säger åklagaren Emmy Holmlund.

Mannen åtalas nu för bedrägeri vid Skellefteå tingsrätt. Rättegången äger rum i mitten av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.