Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Kunde haft en fruktansvärt tragisk händelse här i dag” Foto: SVT / Berno Jonsson

Två ladugårdstak utanför Robertsfors rasade in – kor fast under rasmassorna

Uppdaterad
Publicerad

Ett ladugårdstak i Valsfäboda utanför Robertsfors rasade in under torsdagseftermddagen. Ett 15-tal kor befann sig under taket när det rasade. En timme senare rasade ett ladugårdstak in i Gulltjärn inte långt därifrån. Även där hamnade kor under rasmassorna.

15 kor var i ladugården i Valsfäboda  utanför Robertsfors när taket rasade in. Man  grävde sig fram med traktor och för hand för att rädda djuren

– De har lyckats rädda alla utom en ko, berättar Berno Jonsson, SVT:s reporter som var på plats i Valsfäboda.

En timme senare rasade ytterligare ett tak i Gulltjärn, som ligger i närheten. Där rasade halva taket in och ett okänt antal kor hamnade under det fallna taket.

Räddningstjänsten larmades till platsen men kunde inte gå in i byggnaden på grund av rasrisken. Enligt uppgifter ska ett 15-tal av de 50 korna i byggnaden hamnat under taket. Räddningstjänsten jobbade på att säkra taket från snö för att så småningom kunna ta sig in i byggnaden.

Är det på grund av den tunga snön som taken ramlat in?

– Det vet vi inte nu. Och det är livsfarligt att spekulera i men visst det låter som en trolig anledning. Men det är inget vi kan slå fast i nuläget,  säger Peter Wikström, inre befäl vid räddningstjänsten.

Räddningstjänst avslutade ärenden efter 21.

– En traktor har försökt skotta bort snö från taket. Nu ska man försöka valla ut korna som står under delar av taket. Det finns folk på plats som kan göra det bättre än vi, säger Peter Vikström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör insatsledare Jonas Årebrand berätta om den pågående insatsen i Robertsfors, där taket på en lada rasat in under torsdagen. Foto: SVT/Berno Jonsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer