Läkare i Umeå anmäld efter flera misstag – legitimationen i fara

Publicerad

En läkare på en vårdcentral i Umeå har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Orsaken är ett flertal medicinska felbedömningar som har lett till risk för skada och även orsakat stor oro för patienten.

– Det är vår skyldighet att anmäla ett sånt här fall, säger Karl-Gustav Forsberg verksamhetschef Primärvård öst i Umeå

Läkaren som varit verksam har jobbat på en vårdcentral i Umeå kommun sedan 2015. Under den tiden har han enligt anmälan gjort ett stort antal misstag som drabbat patienter.

– Vi vill att IVO ska hjälpa oss med en utredning av läkarens kompetens, säger Karl-Gustav Forsberg, verksamhetschef Primärvård öst i Umeå.

Ingen har tagit direkt skada. Men det har orsakat oro och funnits risk för skada. Läkaren har varit föremål för en rad ärenden i patientnämnden och hans arbete har lett till flera avvikelserapporter. Men läkaren är kvar i sin tjänst under tiden som IVO utreder.

– Anmälan kan leda till kritik mot oss att vi inte skött hans specialistläkarutbildning på ett bra sätt till att läkarens legitimation dras in, säger Karl-Gustav Forsberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.