Foto: Arkivbild: TT

Läkare i Umeå kritiseras för bristande journalföring

Publicerad

En läkare i Umeå har slarvat med journalföringen i flera fall – läkaren uppgav att erfarna inte behöver anteckna lika mycket som yngre läkare. Läkaren får nu kritik av Inspektionen för vård och omsorg.

– Ingen patient har kommit till skada, säger läkaren till SVT.

Anmälan om uppenbara brister i handläggning och dokumentation av patienter inkom till Ivo hösten 2015. Sedan dess har Ivo granskat 15 patientjournaler varav 8 påvisade brister i dokumentationen, alla dessa ligger mer än tre år tillbaka i tiden.

Läkaren uppgav till inspektionen att erfarna läkare inte behöver anteckna lika mycket som yngre läkare. Mot bakgrund av den inställningen och kritiken som riktats mot journalföringen kommer Ivo att granska eventuella framtida journaler av läkaren.

Hög arbetsbörda – korta journaler

Läkaren säger själv i en kommentar till SVT Västerbotten att kritiken är oseriös och att journaler är löpande dokument. Läkaren säger att den höga arbetsbelastningen i primärvården inte tillåter flersidiga kandidatanteckningar, det är oskäligt och tar för lång tid.

– Ingen patient jag har haft har kommit till skada, säger läkaren till SVT.

Läkaren säger också att mycket av informationen som Ivo uppger saknas i journalerna är sådant som finns på andra ställen och därför inte behöver vara med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.