Hör advokat Jens Nyström som företräder fyra av brottsoffren i Skellefteå om läkarens överklagan Foto: TT/SVT

Läkaren överklagar sexbrottsdomen – vill pröva fallet i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Läkaren som dömts för en rad sexbrott mot barn kommer att överklaga domen. Det meddelar en av hans försvare under torsdagen.

– Vi vill att det ska prövas av hovrätten, säger Sabina Böö, försvarsadvokat till SVT.

I tisdags dömdes en läkare i 30-årsåldern för en rad grova sexbrott mot barn i Skellefteå, Skövde, Stockholm och Jönköping.

Mannen dömdes till tio års fängelse, livstids utvisning och 3,5 miljoner kronor i skadestånd. Nu står det klart att domen kommer överklagas till Svea hovrätt.

– Därför att tingsrätten har gått på åklagarens linje fullt ut och det är några rubriceringar vi vill ska prövas, säger Sabina Böö, som är en av mannens försvarare, till SVT Nyheter.

”Straffvärdet gå ned dramatiskt”

Mannen dömdes bland annat för fyra grova våldtäkter mot barn, brott som inträffade i Skellefteå. Det är bland annat de rubriceringarna som försvaret ställer sig frågande till.

– Vi vill att det ska prövas om det ska rubriceras som grova våldtäkter eller våldtäkter och gör det inte det kommer straffvärdet gå ned dramatiskt, säger Sabina Böö.

En av advokaterna som företräder fyra av de totalt sex brottsoffren i Skellefteå tror inte att bedömningen kommer att förändras.

– Han har gjort medgivanden som innebär brottsligt agerande och det framkommer av tingsrättens dom. Jag har svårt att se att det i något av de avseendena ska kunna ändra domen i hovrätten, säger advokat Jens Nyström till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.