Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den är absolut akut” – hör Cecilia Nordenson, ordförande i Läkarförbundet Västerbotten, om läkarbristen på kvinnokliniken i Lycksele och vad hon anser måste hända nu. Foto: Lukas Deininger/SVT

Läkarförbundets oro: Lycksele lasarett kan inte vara kvar som akutsjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Lycksele lasarett lider av en allvarlig läkarbrist. I nuläget finns inte en enda fastanställd gynekolog.

– Fortsätter den här kräftgången så är jag orolig att Lycksele inte kommer att kunna vara kvar som akutsjukhus, säger Cecilia Nordenson, ordförande för Läkarförbundet i Västerbotten.

Lycksele BB har varit stängt även efter jul och nyår på grund av personalbrist. Förutom barnmorskor saknas barnläkare och gynekologer.

– Du kan inte ha BB om du inte har gynekolog, och helst ska du ha barnläkare också, säger Cecilia Nordenson.

Att bemanna barnläkartjänsten har varit utmanande och den sista fast anställda gynekologen i Lycksele sa upp sig under hösten.

Missnöjda med ersättning

Ett skäl till läkarbristen är enligt Nordenson att Läkarförbundet sa upp ett 20 år gammalt avtal som reglerar jourersättningar för läkarna. Regionen såg inget behov av att omförhandla avtalet.

Arbetsbelastningen under jouren i Lycksele kan vara extremt ojämn. Utan avtalet får läkarna väldigt lite ersättning om passen är lugna.

– Ibland kan de sitta uppe i Lycksele en helg med nästan ingen ersättning alls eftersom beredskapsersättningen är väldigt låg. Utan avtalet är det knappt värt för hyr- och stafettpersonal att åka dit, säger hon.

Läkarförbundet siktar nu på att omförhandla avtalet.

Cecilia Nordenson menar att det krävs fler specialisttjänster överlag till Lycksele lasarett för att få verksamheten att fungera. Lönen är viktig, men avgörande är att läkarna kan påverka sin arbetssituation och får vidareutbildning, möjligheten till det är bristfällig i regionen i dag.

Regionrådet: ”Lovat att det ska vara tre förlossningsenheter”

SVT har sökt regionråd Peter Olofsson (S) för en kommentar. I december sa han:

– Det här är ingen quick-fix utan vi måste vända på alla stenar för att lösa det.

Han menade då att det är svårt att få hyrpersonal till Lycksele då det är ett nationellt problem med kompetensförsörjningen på kvinnokliniker. 

Kan det bli en permanent stängning av Lycksele BB?

– Nej, det är absolut inte vår vilja, men vi kommer få leva med kortare stängningar. Vi har lovat att det ska vara tre förlossningsenheter i Västerbotten och det står vi för, sa Olofsson.

I klippet berättar Cecilia Nordenson varför det inte är hållbart att enbart ha hyrpersonal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.