Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är väldigt mycket uppskjuten vård som det är” – hör läkaren Jessica Åhlin om oron inför sommaren. Foto: Anders Öhlund/SVT

Läkarlarmet i Skellefteå: Vi kommer att missa cancer i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Primärvården i Skellefteå är ansträngd. Risken för att missa allvarliga sjukdomar och cancer i sommar är stor, enligt Jessica Åhlin som är ordförande i distriksläkarföreningen i Västerbotten.

– Många av läkarna är stressade, många funderar på att byta jobb. Man pratar om kollaps, säger Jessica Åhlin.

Hur medlemmarna och patienterna ska klara sommaren förstår hon inte. I Skellefteå jobbar nu 20 hyrläkare varje vecka, den ordinarie läkar-bemanningen är nere på 40 procent.

Köper hyrläkare för sex miljoner i månaden

Regionen betalar 60 000 kronor i veckan för en hyrläkare. Med dagens låga bemanning betyder det sex miljoner kronor i hyrläkarkostnader i månaden för primärvården i Skellefteå.

Med stängda hälsocentraler i sommar kommer det att bli allt tuffare att prioritera vem som ska få vård. Risken att missa till exempel cancersjukdomar i sommar är stor, enligt Jessica Åhlin.

Regionrådet: Cancer är prioriterat

Regionrådet Peter Olofsson (S) menar att det är problem i alla regioner att få tag på personal inför sommaren, men att utgångspunkten är att vården ska vara patientsäker.

– Cancer och annat är prioriterat och det kommer vi att klara, säger han.

Hör mer om oron bland läkare inför sommaren i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.