Antalet platser till kunskapsprov för läkare utökas på flera orter. Foto: Isabell Höjman /TT

Stort intresse för kunskapsprov för läkare – nu utökas platserna

Uppdaterad
Publicerad

Antalet platser till Socialstyrelsens kunskapsprov för läkare med utbildning i tredje land tog slut på bara ett dygn. Nu utökar Umeå Universitet sina platser på grund av det stora intresset.

De personer som gått sina läkarutbildningar utanför EU/EES kan göra så kallade kunskapsprov för att få svensk läkarlegitimation. Intresset har ökat sedan proven först infördes och nu tog de 200 platserna slut på bara ett dygn.

Nu utökar flera svenska universitet antalet platser så att fler personer med läkarutbildning från tredje land ska kunna göra proven. Allt som allt handlar det om 240 platser extra som fördelas mellan Umeå, Göteborg och Lunds universitet.

– Vi är oerhört glada att det blev en sådan anstormning att få skriva kunskapsprovet och beklagar att vi inte hade förutsett det ökade intresset, säger Magnus Hultin, ansvarig för provet och docent i anestesi och intensivvård vid Umeå universitet.

Fler chanser att klara proven

Kunskapsproven för läkarlegitimation i Sverige har funnits sedan 2016 och består av en praktisk del och en teoretisk del. Tidigare i sommar meddelade Socialstyrelsen att utbildade läkare ska begränsas till tre försök på vardera del och att båda delar måste vara godkända inom fem år från det att det första försöket görs.

Delprov tagna före 1 juli 2019 räknas inte in i maximalt antal tillåtna försök. Denna ändring tror Hultin är en av huvudorsakerna till de stora sökantalen.

– Det är dels de ändrade regelverken kring antalet testförsök samt att de är många som avslutar förberedande kurser till detta år som påverkar antal sökande, säger Magnus Hultin. 

Satsningen innebär att Sverige får fler läkare om kunskapsproven och den efterföljande praktiska tjänstgöringen godkänns.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.