Foto: Arkivbild: Henrik Montgomery, TT

Lamm med brutet ben skickades på slakt – chaufför och lantbrukare döms

Uppdaterad
Publicerad

Ett lamm med ett brutet ben skickades med djurtransport från ett lantbruk i Västerbotten till ett slakteri drygt 20 mil bort.
Nu döms lantbrukaren och chauffören för att ha orsakat lammet onödigt obehag och lidande.

Det var för tre år sedan som sju lamm från ett lantbruk i länet transporterades till ett slakteri i Västernorrland. När lammen kom fram uppmärksammade besiktningsveterinären att ett av lammen hoppade på tre ben, med det fjärde hängande i luften. Benet var brutet och djuret avlivades direkt.

Veterinären har uppgett att han är säker på att frakturen var mer än 24 timmar gammal, efter att ha undersökt lammet.

Både lantbrukaren som ägde djuren och chauffören av djurtransporten åtalades för att ha orsakat lammet onödigt obehag och lidande. Båda männen nekar till brott och menar att de skulle märkt om ett lamm hade ett brutet ben.

Döms till dagsböter och företagsbot

Tingsrätten slår fast att skadan på lammet varit så allvarlig att djuret inte skulle ha transporterats till slakteriet utan avlivats på gården eller möjligen ställts under veterinärvård.

Chauffören som körde djurtransporten döms nu för brott mot djurskyddslagen till 30 dagsböter, för att ha varit oaktsam och inte kontrollerat djuren tillräckligt. Lantbrukaren döms till en företagsbot på 10 000 kronor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer