Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör landshövdingen, Helene Hellmark Knutsson, om utmaningarna för kvinnligt företagande. Foto: Evelina Dahlberg/SVT

Landshövdingen: Skellefteå måste attrahera kvinnligt företagande

Uppdaterad
Publicerad

Västerbotten behöver bli bättre på att stärka kvinnors företagande, menade landshövdingen Helene Hellmark Knutsson, när hon besökte Skellefteå.

– Skellefteå och Umeå har en väldigt stark arbetsmarknad och då märker man att det kvinnliga företagandet minskar, säger hon.

Skellefteå kommun är, tillsammans med Umeå och Lycksele, sämst i klassen när det handlar om företagande i länet, visar en rapport från Handelshögskolan i Umeå som publicerades tidigare i år.

– Jag tror att vi kan bli bättre, det finns förbättringspotential, säger Nicklas Warg, näringslivsutvecklare på Skellefteå kommun.

”Mansdominerat i Skellefteå”

Under onsdagen och torsdagen hölls ett event som anordnades av ”De 4K”, en organisation grundad av Länsstyrelsen i Västerbotten tillsammans med Norrlands Riskkapitalstiftelse. Dess syfte är att stärka och inspirera kvinnligt företagande.

– Det är viktigt att synliggöra allt företagande och inte bara traditionellt företagande som har varit väldigt mansdominerat i Skellefteå, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding Västerbotten.

I klippet: Hör företagaren Marianne Näsström om utmaningarna för kvinnligt företagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.