Foto: SVT

Här gäller det att hålla sig flytande

Uppdaterad
Publicerad

Det närmaste motståndarlaget finns i Stockholm. Tränaren kommer från Västindien. Det handlar om vattenpolo, en liten men växande sport i Umeå.

– De är jätteduktiga här i Umeå. Vi har tränat i nästan två år tillsammans. Tyvärr finns det inget annat lag vi kan möta här här uppe just nu. Skellefteå har haft ett lag, men verksamheten har lagts ned. Vi måste åka till Stockholm nu för att hitta motståndare säger Tajanena Romell, som tränar umeålaget.

Simmar tre kilometer under en match

Hon kommer från Västindien och har spelat för Trinidad/Tobagos landslag i vattenpolo och vill nu föra ut sina kunskaper om sporten.

– Det är tyvärr en mycket liten sport i Sverige, men det är verkligen kul att spela vattenpolo. Under en match kan du behöva simma upp till tre kilometer, berättar Tajanena Romell.

Sporten liknar handboll

Att hon hamnade i Umeå beror på att hon nu läser Life Science på Umeå Universitet. Hon har dubbelt medborgarskap då hennes pappa kommer från Göteborg.

Vattenpolo liknar delvis handboll. Laget har 15 spelare uppdelat i målvakt, försvarare och anfallare. Det har dock diskuterats att minska lagen till 13 deltagare i framtiden.

Och sportens svåraste bit, det är enligt Tajanena att hålla huvudet ovanför vattenytan.

– Det är ju det enda sättet att följa spelet. Du måste vara med hela tiden, säger Tajanena Romell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.