Långa köer till mikrovågsugnen

Uppdaterad
Publicerad

Många av studenterna vid Umeå universitet föredrar att ha med en matlåda istället för att äta lunch på restaurang. Matlåda blir billigare men man måste vara beredd på en rejäl väntetid.

I Universum på Umeå universitet finns flera restauranger och caféer med lunchservering. Fortsätter man förbi dem och en halvtrappa upp kommer man till ett av studenternas lunchrum. Klockan är 11.30, och det är redan kö till mikrovågsugnarna.

– Man brukar kunna få vänta i 15-20 minuter. Då tar man ju hellre något som går att äta kallt, säger Marika Andersson, student.

Först i kön

Vid ett bord sitter Sara Larsson och äter ur sin medhavda låda med köttbullar och potatismos. I dag hann hon värma den innan lunchrusningen.

– Jag sprang, så jag hann först i kön, säger hon.

En lunch med studentrabatt på något av universitetets restauranger kostar mellan 40 och 120 kronor. För de flesta studenter är det för mycket att betala varje dag, men alternativet – matlåda – är ganska obekvämt. Bullriga lunchrum med få mikrovågsugnar som ofta går sönder, långa väntetider, ont om sittplatser och inga kylskåp, glas, eller bestick.

– Från början fanns det inga lunchrum för studenter, utan det var tänkt att de skulle köpa mat i restaurangerna. Men det går ju inte med en studentekonomi, säger Elsa Hort, ansvarig för studiesociala frågor i Umeå studentkår.

Oacceptabel situation

Elsa Hort tycker inte att situationen som den ser ut i dag är acceptabel. Trots att lunchrummen blivit fler och bättre håller de inte måttet. Mikrovågsugnarna är av låg kvalitet och håller inte för att gå oavbrutet i flera timmar varje dag. De går ofta sönder, och det tar tid att laga eller byta ut dem. Dessutom är miljön i lunchrummen ofta väldigt bullrig.

– Vilka lärare får vänta i femton minuter på att få värma sin mat och sedan sitta i närheten av 20 mikrovågsugnar som bara brölar? Det händer inte på någon annan arbetsplats som jag har varit på i alla fall, säger Elsa Hort.

Alexandra De Paoli

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.