Marta Olofsson har aldrig varit med om såhär långa valköer – hör henne i klippet ovan. Foto: SVT

Långa valköer – äldre får sitta på stolar under väntan

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i Västerbotten rapporteras det om långa köer till många vallokaler. På vissa platser, som Ersboda i Umeå, är väntetiden upp mot en timme.

Rapporterna om de långa köerna kommer från både SVT:s reportrar och privatpersoner som vill rösta. På Mariehem i Umeå fick Jacob Isaksson vänta 30 minuter.

– Det är så klart inte optimalt. För mig är det inte så farligt, men det finns ju äldre. Risken är att folk går hem.

Nya regler

Enligt Per Lundström på Länsstyrelsen beror köerna på de nya reglerna kring hur man tar sina valsedlar. I år är kravet att det görs enskilt, och inte som förut i en öppen miljö.

– Att det blir köer är nog en naturlig följd av det, säger han till SVT.

Ansvaret för hur vallokalerna är utformade ligger på varje kommun och är inget som Länsstyrelsen styr över. Även under förtidsröstningen har köerna varit långa och på flera håll har väntetiderna ibland varit upp mot en timme.

Men trots de långa köerna har röstningen gått lugnt till i Västerbotten.

– Vi har patruller ute runt röstningslokalerna i länet. Det har inte kommit några rapporter om problem eller att det skulle vara stökigt, säger polisens presstalesman Peder Jonsson till SVT.

Här kan du följa vår direktrapportering under hela valdagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Västerbotten

Mer i ämnet