Västerbottens läns landsting får kritik från IVO för långa kötider Foto: Jack Mikrut

Långa vårdköer i Västerbotten – IVO anmäler NUS

Uppdaterad
Publicerad

Cancerpatienter vid Norrlands universitetssjukhus har drabbats av vårdskador och har missat chansen till operation. Det menar IVO som har granskat kötiderna.

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) konstaterar att kirurgcentrum på Norrlands Universitetsjukhus inte kan hålla vårdgarantin för de patienter som är i behov av operation inom en månad.

Norrlands universitetssjukhus har fått flera Lex Maria anmälningar från patienter som uppges ha fått vårdskador under väntetiden till operation.

Cancerpatienter drabbades

Bland annat visar IVO:s granskning att några av cancerpatienterna har fått allvarliga vårdskador som försämrat patientens tillstånd och omöjliggjort operation.

I beslutet från IVO kräver man att sjuhuset visar på vilka åtgärder de har för att säkerställa att personer i patient kön inte skadas av för lång väntan. Landstinget ska också vidta åtgärder för att säkerställa att patienter inte drabbas av vårdskador under väntetiden.

Brist på vårdplatser

Enligt IVO:s Lex Maria anmälningar beror den långa kön till kirurgcentrum på Nus på att det råder brist på vårdplatser. Den 31 oktober ska landstinget redovisa vilka åtgärder som de har gjort och visa upp en handlingsplan eller tidsplan.

Långa vårdköer i Västerbotten

Enligt statistik från Sveriges kommuner och landsting så har 48 procent av patienter som väntat på operation/åtgärder vid Norrlands universitets sjukhus väntat i mer än 90 dagar. För hela västerbottens län landsting är motsvarande siffra 42 procent. Siffran för hela Sverige är 26 procent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.