Niclas Bromark, länsidrottschef i Västerbotten. Foto: SVT

Länsidrottschefen kritisk till Lustigs utbrott

Publicerad

Inför VM-kvalmatchen blev den svenska nationalsången utbuad av de italienska fansen, något som fick svenske landslagsspelaren Mikael Lustig att skrika: ”jävla fittor” till publiken. Nu fördömer Västerbottens idrottsförbund Umeåsonens agerande.

Niclas Bromark, länsidrottschef i Västerbotten, berättar att Västerbottens Idrottsförbund arbetar mycket med bemötande. I det arbetet har Svenska Fotbollsförbundet varit en stor del, bland annat med sitt fokus kring språkbruk på planen. Bromark beklagar sig över Lustigs ordval och menar att till och med spelare på ungdomsnivå vet bättre.

– Det är nolltolerans för den här typen av språkbruk. Som ung spelare åker du ut direkt och det tycker jag är helt rätt. Han har här chansen att vara en förebild men lever inte upp till det. Jag tycker att han har varit en bra förebild förr, så detta är väldigt olyckligt, säger Niclas Bromark.

När du pratar om Lustig som en bra förebild, hur menar du då?

– Sättet han normalt sett spelar på och uppträder tycker jag gör honom till en förebild. Det är många som ser upp till honom och tycker att det är häftigt att någon från Umeå och Sandåkern har nått så långt och bara det är ju förebildsskapande. Vi vet att det gör att barn intresserar sig mer och känner att ”det skulle kunna vara jag” och det är viktigt, säger länsidrottschefen.

Bromark konstaterar att Lustigs språkbruk är problematiskt och inte passande för en spelare på elitnivå.

­– Jag tycker det är olyckligt. Vi förväntar oss mer av våra barn och då tycker jag vi kan göra det av våra elitföreträdare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fotbolls-VM 2018

Mer i ämnet