Camilla Nordenberg som är vattenhandläggare på länsstyrelsen Foto: SVT

Länsstyrelse om vattenkraftverken: Små anläggningar kan ha stor miljöpåverkan

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen anklagas för att motarbeta den småskaliga vattenkraften. Men myndigheten menar att små anläggningar kan ha stor miljöpåverkan och att de nya miljövillkoren behövs.

– För att visa konsekvenserna av sin verksamhet måste man genomföra de undersökningar som krävs, säger Camilla Nordenberg som är vattenhandläggare på länsstyrelsen.

I Kroknäs utanför Umeå driver Peter Lundström ett småskaligt vattenkraftverk. Han är en av flera SVT pratat med som är arg efter kontakten med länsstyrelsen.

– Det känns som de tycker vi ska riva ut den småskaliga vattenkraften, säger han.

Kraven är höga för att få bedriva ett småkraftverk, och kan bli en kostsam historia. Med allt inräknat menar Peter att en enda undersökning kan uppgå till 100 000 kronor. Han önskar bättre vägledning från länsstyrelsen.

– Och när vi skickar vi in resultat säger de att det inte duger och att vi måste göra om. Det tar ekonomisk knäck på många, säger Peter Lundström.

Små anläggningar – men stor miljöpåverkan

Camilla Nordenberg som är vattenhandläggare på länsstyrelsen har förståelse för att vattenkraftsägarna kan uppleva kraven som höga, men menar att även små anläggningar kan ha stor miljöpåverkan.

– För att visa konsekvenserna av sin verksamhet måste man genomföra de undersökningar som krävs, säger Camilla Nordenberg.

De känner sig motarbetade. Vad tänker du om det?

– Det är synd. Jag kan tänka mig att det känns så eftersom det ställs höga krav på underlag och undersökningar. Om en verksamhet drivs med acceptabla miljökonsekvenser har länsstyrelsen inte något emot småskalig vattenkraft generellt.

De beskriver att kostsamma utredningar tar ekonomisk knäck på dem. Vilket ansvar har ni för att hjälpa?

– Vi försöker vara vägledande för att de ska få fram rätt material.

Har ni varit dåliga på det?

– Det kan säkert vissa tycka. Vi försöker vara behjälpliga i den mån som är möjlig och förenligt med vår roll. Men vi får inte gå in och ta över ansvar från verksamhetsutövaren heller, utan det är de som behöver ha eller skaffa sig kunskapen som krävs. Det är inte vår uppgift, säger Camilla Nordenberg.

Hör vad vattenhandläggaren och kraftverksägaren tycker i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.