Se Karl Jonsson berätta om sin plan för att få ha kvar kraftverket. Foto: SVT

Småskaliga vattenkraftverk hotas av ny miljöplan

Uppdaterad
Publicerad

I Västerbotten finns ett trettiotal småskaliga vattenkraftverk som producerar el. Men nya villkor i miljölagen kan innebära att slutet närmar sig för några av dem.

– Det är tungt att inte veta vad som kommer hända, säger kraftverksägaren Karl Jonsson.

Många av de småskaliga vattenkraftverken i länet har funnits längre än den 20 år gamla miljöbalken. Men nu pågår ett stort arbete i hela landet där man ska kontrollera att de små kraftverken inte äventyrar vattenmiljön. Namnet på projektet är ”Den nationella planen för moderna miljövillkor” och kan innebära slutet för några av anläggningarna.

”Den nationella planen för moderna miljövillkor”

De vattenkraftverk som inte redan idag har moderna tillstånd måste nu skaffa det. Antingen omprövar man det befintliga tillståndet till sin verksamhet – eller ansöker om tillstånd hos Mark- och miljödomstolen i de fall där det saknas. Ägarna till kraftverken ska kunna visa att de klarar miljölagstiftningen. En process som kan bli kostsam.

– Vid eventuellt avslag kan det betyda att man lagt ut någon miljon på något som inte ens blir av. Det är ju enormt kännbart för en liten verksamhetsutövare med små resurser, säger Karl Jonsson.

Kämpat för sin anläggning

Karl Jonsson har ett småskaligt vattenkraftverk i Forsliden i Skellefteå kommun. Själv har han kämpat för att behålla sin anläggning. I dagsläget saknar han tillstånd och måste bygga en fiskväg bredvid kraftverkets damm. I våras presenterade han sin byggplan i mark- och miljödomstolen, men den godkändes inte.

– Kan vi inte övertyga myndigheterna återstår inget annat än att ansöka om rivning, säger Karl som överklagat beslutet.

Karl har även anmält sig till den nationella planen för moderna miljövillkor. När ärendet tas hoppas han på positiva besked. Men för andra kan det innebära slutet, av miljöskäl- såväl som ekonomiska. Att bekosta konsulter och nya mätningar kan bli en dyr historia som många inte har råd med.

”Hög miljöpåverkan”

Camilla Nordenberg som är vattenhandläggare på länsstyrelsen säger att hon har förståelse för att vattenkraftsägarna kan uppfatta kraven som höga, men att även de små anläggningarna har en stor miljöpåverkan.

– För att visa på konsekvenserna av sin verksamhet måste man genomföra de undersökningar som krävs.

Se Karl Jonsson berätta om sin plan för att få ha kvar kraftverket i klippet ovan.

Fakta:

Den nationella omprövningsplanen började vid årsskiftet. Tidigare i somras stängdes ansökningarna och nästa år börjar omprövningarna.

För den som anmält sig till omprövningsplanen finns bidrag att hämta, exempelvis när det gäller miljöåtgärder, undersökningar och domstolskostnader. Pengarna kommer från Vattenkraftens miljöfond som några av de stora svenska vattenkraftsbolagen finansierar.

I Västerbotten finns ca 35 småskaliga vattenkraftverk, enligt Länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.