Länsstyrelsen i Västerbotten har aktiverat krisgrupp: ”Läget är allvarligt”

Publicerad

Länsstyrelsen i Västerbotten har aktiverat sin krisgrupp med anledning av Ukrainakriget.

Under tisdagen träffades kommunalråden från kommunerna i länet för att diskutera flyktingvågen som väntas.

– Vi måste göra det här då läget är så allvarligt. Vi följer läget dag för dag, säger Helene Hellmark Knutsson, landshövding i Västerbotten

Länsstyrelsen i Västerbotten förbereder sig bland annat för att kunna upptäcka radioaktivitet om en olycka skulle inträffa. Sedan ska alla hundar från Ukraina som kommer in till Sverige och kan ha rabies kontrolleras.

Även Region Västerbotten förbereder sig.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

– Att ta emot skadade från krigets Ukraina är nationell fråga. Men vi har en beredskap för detta. Närmast nu handlar det mest om att skaffa fram tolkar och planera för en hälsoundersökning på alla flyktingar som kommer till länet. Det ligger på vårt ansvar, säger Tommy Svensson regiondirektör i Region Västerbotten.

Flyktingar kan få bo på campingplatser

Kommunalråden från kommunerna i länet träffades under tisdagen för att diskutera hur man ska förbereda sig för att ta emot flyktingarna.

Skellefteå kommun redovisade tidigare att kunna ta emot ungefär 400 flyktingar. Hittills har två bussar med flyktingar kommit till Skellefteå. En tredje buss med flyktingar kan komma i slutet av veckan.

– Vi kommer vara tvungna att placera flyktingar bland annat i gamla skollokaler eller campingar då det är bostadsbrist i Skellefteå idag. Sedan kommer det många barn. Barnen behöver sysselsättning och komma in i skolan för att det skall bli så bra som möjligt, säger Lorents Burman (S) kommunalråd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet