Västerbottensteaterns vd Fransesca Quartey konstaterar att länsteatern står inför ekonomiska utmaningar framöver. Foto: SVT

Länsteater slår larm – oro för krympande plånbok

Uppdaterad
Publicerad

Länsteatern Västerbottensteatern i Skellefteå fyller 40 år nästa år, och det gör den med en mängd olika jubileumsaktiviteter. Men det är en teater som står inför ekonomiska utmaningar.

I ett debattinlägg lyfter Västerbottensteaterns socialdemokratiske ordförande Martin Hedqvist och vd Fransesca Quartey oron för effekterna av den lagda statsbudgeten och konsekvenserna av de prognoser som Sveriges kommuner och landsting (SKL) gör.

– Hur fantastiskt det än är med kommande kulturhuset Sara så måste vi också kunna fylla det med innehåll, säger Fransesca Quartey.

”Verksamheten krymper hela tiden”

Enligt administrativa chefen Ylva Öhlund Brännholm omsätter Västerbottensteatern ungefär 35 miljoner kronor per år och ungefär en tredjedel är statliga bidrag.

– Bidragsuppräkningen är numera bara ungefär 1 procent per år och det är lite. Verksamheten krymper hela tiden, konstaterar hon.

Samtidigt framhåller hon att Västerbottensteatern är en länsteater som drar in ovanligt mycket pengar själv för att vara en offentligt finansierad verksamhet, andelen är ungefär 20 procent.

– Vi kan ju alltid hoppas att vi kan påverka så att vi verkligen kan vara den levande teater vi vill vara, menar Fransesca Quartey.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.