Doroteas turismutvecklare, Ulrika Stenberg, tror att den nya leden kommer att betyda mycket för Borgafjäll och Dorotea. Foto: TT/Privat

Turismutvecklaren i Dorotea: ”Leden kommer att betyda otroligt mycket”

Publicerad

Dorotea kommun ser mycket positivt på den nya vandringsleden från Borgafjäll som länkas ihop med Kungsleden.

– Den kommer ha mycket stor betydelse. Vi är jätteglada och känns mycket spännande, säger turismvecklaren Ulrika Stenberg.

Borgafjällsområdet har hittills varit rätt anonymt på nationell nivå jämfört med många andra fjällområden i Sverige. Men att förlängningen av Kungsleden kommer att finnas där från och med i höst kan förändra detta.

– Lapplandsleden är jätteviktig, den kommer att betyda otroligt mycket. Jag tror att den kommer att få samma attraktionskraft som Kungsleden. Södra Lapplandsfjällen är inte lika kända som till exempel Jämtlandsfjällen men där här kan förändra det.

Förutom att sätta området på kartan så tror Ulrika Stenberg att det kommer ha stor betydelse för besöksnäringen i Borgafjällsområdet.

– Intresset är stort för vandring och många som kommer för att vandra går inte hela leden. De gör ofta dagsturer och de ska ju bo någonstans, säger hon.

Transporterna inte de bästa

Däremot är transportmöjligheterna till området inte de bästa. För de flesta är det egen bil som gäller.

– Det finns mycket att göra kring tillgänglighet och transporter. Vi skulle till exempel gärna ha en direktbuss från Umeå, som till Hemavan. Men vi får jobba med det i efterhand, när vi ser hur stor efterfrågan blir och det kommer vi få se först nästa sommar, säger Ulrika Stenberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer