Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den nya vandringsleden passerar bland annat Jofjället som ligger vid Tärnaby i västerbottensfjällen Foto: Länsstyrelsen i VästerbottenVisa alla (2)
Visa alla (2)

Snart invigs Lapplandsleden – ny sträcka förlänger Kungsleden

Uppdaterad
Publicerad

Fjällturismen i Sverige är inne i en riktig boom och snart öppnas en ny led som förlänger Kungsleden med 19 mil. Lapplandsleden kommer att gå mellan Hemavan och Borgafjäll genom de västerbottniska fjällen.

– Det är ett helt fantastiskt område att gå igenom, säger Johan Lindberg, fjällsamordnare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Lapplandsleden invigs under hösten i år och är en utveckling av det statliga ledsystemet i fjällen, där bland annat Kungsleden ingår.

– Kungsleden kommer behålla sin sträckning från Hemavan till Abisko, men Lapplandsleden koppar på den så man kan gå hela vägen från Abisko till Borgafjäll, säger Johan Lindberg, fjällsamordnare på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Ska inte störa renskötseln

Tanken med den nya leden är att erbjuda vandring eller skidåkning med fina naturupplevelser utan att störa renskötseln i området för mycket.

– Jag tycker den nya nya leden blev fin. Den bjuder på rika natur- och kulturupplevelser, men även fina fiskemöjligheter till exempel vid Joesjö.

Hur länge tar det att gå den här sträckan för den som kanske inte är så van vandrare?

– Det är svårt att svara på, det beror på vem det är som går. Men ska du njuta, ta någonstans mellan en vecka och 14 dagar på dig så du hinner stanna till och se dig omkring.

Stort intresse för den nya leden

Det finns fyra övernattningsstugor längs leden, men det krävs att man har med sig ett tält för vissa delar av sträckningen.

– Men vi har kompletterat med tre nödstugor där man också kan stanna till för att vila. Men övernatta ska man bara göra där i nödläge, säger Johan Lindberg.

Hur mycket vandrare som kommer att gå den nya leden är svårt att säga, det finns inga bra mätningar för vandringsleder i Sverige.

– Det är svårt att göra en uppskattning, men vi vet att det är ett stort intresse för fjällvandring och även för vår nya led, säger Johan Lindberg.

Den som vill vandra hela vägen från Abisko till Borgafjäll har en sträcka på 59 mil framför sig.

Det statliga ledsystemet består av cirka 550 mil markerade leder, varav 225 mil i Norrbotten och 194 mil i Jämtland. Nu tillkommer 19 mil i Västerbotten. Broar, rastskydd och roddbåtar innefattas också i det statliga ledsystemet.
Förutom de statliga lederna finns ett ledsystem på totalt cirka 250 mil runt samhällen och turistanläggningar i fjällregionen.

Källa: STF

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer