Bilden är en genrebild och har ingen koppling till texten.

”Barnen får krypa omkring i kissblöjor”

Uppdaterad
Publicerad

Flera förskollärare i Umeå kommun beskriver i en debattartikel en dysfunktionell förskoleverksamhet, där inte ens barnens basala behov tillgodoses på grund av resursbrist.

I en debattartikel i Västerbottens-Kuriren beskriver tio förskollärare från fem olika förskolor i Umeå kommun förskoleverksamheten i kommunen som nedprioriterad, där resursbristen leder till att barn och personal far illa. Artikelförfattaren Maja Stolt har länge upplevt att förskolan inte får de resurser som behövs vilket till slut fick henne att ta till pennan.

– Det är naturligtvis så att vi har jättefina stunder och en jättebra verksamhet också. Men jag ville visa på den andra sidan, för det är oftast så att det är de bra sidorna vi väljer att ta upp med familjer, säger Maja Stolt.

Kryper runt i kissblöjor

De huvudsakliga problemet hon lyfter är för få pedagoger på för många barn. Hon ser dagligen flera konsekvenser av det här, bland annat situationer där barn kan få krypa omkring i kissblöjor länge för att personalen inte kan lämna andra barn utan uppsikt.

– Det känns förjävligt på så många olika plan. Det här drabbar ju barnen. Det är ett enormt undervärderat behov förskolan har.

Vidare beskriver hon ett tungt administrativt ansvar med incidentrapporter som ska skrivas vid varje tillbud och även innan ett möjligt tillbud riskerar att inträffa.

– Just nu ska jag skriva rapport på allt som hänt, även när vi bara ser en risk att något kan hända fysiskt eller psyskist.

Skriver ni incidentrapporter på allt?

– Nej, då skulle vi inte få göra annat, och vi kan inte lämna barngruppen mer än vi gör för att skriva dem.

Vid vårterminen skulle fler barn börja på förskolorna men inga fler förskolor blev byggda. Maja Stolt upplever en ytterligare försämring sedan dess.

– Just nu känner jag och många som jag har varit i kontakt med att det är de grundläggande sakerna som inte hinns med. Tidigare har de pedagogiska dokumentationerna och de planerade, dokumenterade verksamheterna fått stryka på foten till förmån för att vara nära barnen, ge trygghet, som är jätteviktiga bitar. Men nu så är det svårt att hinna med ens det, säger förskolläraren Maja Stolt.

Delar inte förskollärarnas bild

Ordförande för för- och grundskolenämnden, Moa Brydsten (S), delar inte Maja Stolts, eller de andra artikelförfattarnas, bild av förskolan i Umeå kommun.

– Min vision för förskolan i Umeå stämmer inte över huvud taget överens med den bild de målar upp. De målar upp en väldigt mörk och dyster bild av förskolan i Umeå.

Men det är väl skillnad på vision och en bild av samtiden?

– Generellt med Umeå kommun, stämmer inte beskrivningen överens.

Vad är din bild av hur förskolan fungerar idag?

– Förskolan i Umeå har en ganska god kvalité. Vi har en bra personaltäthet och arbetar aktivt med att minska gruppstorlekarna och skapa fler avdelningar säger Moa Brydsten som tycker att föräldrar, trots debattartikeln, kan känna sig trygga.

Moa Brydsten, ordförande i för- och grundskolenämnden i Umeå. Foto: SVT

Menar du att de här förskollärarna inte har rätt i sin bild av verkligheten?

– Det menar jag absolut inte, de måste få beskriva sin vardag, säger Moa Brydsten (S).

Hon säger vidare att hon inte tagit del av rapporter från verksamheterna eller klagomål från fackliga organisationer, om sådana förhållanden som förskollärarna beskriver.

– Om man upplever den här typen av situationer måste man först och främst ta upp det med en förskolechef och skriva incidentrapport. Det finns förskolor som upplever hög press och då ser vi vad vi kan göra just här. När sådana här rapporter når oss så vidtas åtgärder, säger Moa Brydsten.

”Bra att man blir orolig”

Även om Moa Brydsten (S) inte delar bilden av förskolan i stort, håller hon med förskollärarnas åsikt om att förskolan borde prioriteras högre och få mer resurser.

För Maja Stolt kan en ökad prioritering och bättre förutsättningar för förskolan komma snabbt nog.

– Jag skulle säga att det är väldigt akut. Jag måste ta ställning för barnen och budgeten får inte vara ett argument. De förtjänar mer.

Vad kommer du att säga till oroliga föräldrar som nu läst din debattartikel?

– Jag kommer ta mig tid att prata med alla föräldrar som är oroliga. Jag är också en orolig förälder. Jag tänker nästan att det är bra att man blir orolig för då kanske det är fler som vågar kräva en bättre vardag för barnen, säger förskolläraren Maja Stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.