Foto: Patrik Samuelsson SVT

Risk för lärarbrist i Skellefteå – facket: Lönen måste höjas

Publicerad

På grund av flera industrietableringar kommer Skellefteå kommun att behöva rekrytera ett stort antal lärare inom några år.

För att  lyckas med detta öppnar för- och grundskolenämndens ordförande för att höja lönerna.

– Det är ett bristyrke så kommunen kan få anpassa sig till marknadsläget för lärare, säger Fredrik Stenberg (S), för – och grundskolenämndens ordförande.

Om nio år har 550 lärare gått i pension och de måste ersättas.

Samtidigt räknar kommunen med en snabb och rejäl befolkningsökning när Northvolt och andra industrier står klara om några år.

Batterifabriken Northvolt

Arbetet med en ny kompetensförsörjningsplan för skolan har nyss påbörjats.

– Det kommer att bli en jätteutmaning att hitta lämpliga, behöriga lärare till alla barnen, säger för- och grundskolenämndens ordförande Fredrik Stenberg (S).

Oro för högre arbetsbelastning

Lärarförbundet kartlade i fjol lärarlönerna i landets skolkommuner. Skellefteå hamnade på plats 165 av 290.

Det är lärarbrist i stora delar av landet. På Lärarförbundet finns en oro för högre arbetsbelastning om rekryteringen misslyckas.

– Ska kommunen ha god försörjning av lärare handlar det främst om arbetsbelastning och lön, säger Lärarförbundets ordförande i Skellefteå, Mikael Johansson.

Öppnar för att höja lönerna

För – och grundskolenämndens ordförande, Fredrik Stenberg (S),  tror att de behöver sätta in en mängd insatser för att klara behovet. Bland annat rekrytera över hela landet – och kanske även utomlands. Han öppnar även för höjda löner.

– Det är ett bristyrke så kommunen kan få anpassa sig till marknadsläget för lärare, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet