”År 2024-2025 är det brist på förskoleplatser och skolplatser” – hör fastighetschefen berätta. Foto: Patrik Samuelsson SVT

Industriboom ger platsbrist i Skellefteås skolor

Uppdaterad
Publicerad

De stora industrietableringarna som pågår i Skellefteå gör att kommunen inom en snar framtid bedömer att det blir för trångt i skolorna.

Därför finns planer på att öppna stängda skolor – och bygga nytt.

Trots att två skolor stängde när nybyggda Floraskolan öppnade i höstas är den än så länge bara fylld till drygt hälften.

Ändå tror kommunen att det snart blir platsbrist. Orsaken är att mängder av industriarbetare väntas flytta till Skellefteå för att till exempel jobba i Northvolts batterifabrik inom några år.

Batterifabriken Northvolt

– Som prognoserna ser ut blir det brist på både skolplatser och förskoleplatser år 2024-2025, säger fastighetschef Fredrik Nilsson.

Söder om älven

Planen är nu att vid behov snabbt kunna öppna Kanalskolan och Moröskolan som stängde ifjol.

Fredrik Nilsson ingår i en framtidsgrupp som nu undersöker var kommunen ska bygga nya skolor och förskolor. De lutar mot att det är på södra sidan älven det ska byggas.

– Södra sidan är ett område som expanderar. Vi behöver minst en till fleravdelningsförskola med sex avdelningar, och utöka skolplatserna med 200-300 stycken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet