Området där röken synts ligger nära vägen. Foto: SVT

Skogsbrand i Umeå vid E12

Uppdaterad
Publicerad

En skogsbrand startade vid E12 mellan Ersboda och Västerslätt på onsdagen. Branden kunde släckas snabbt och räddningstjänsten berömmer nu de killar som larmade.

– De hade kunnat bli mycket större. De gjorde helt rätt, säger Joakim Olsson, räddningsledare.

Larmet kom 13:40. Det var några killar som såg grå rök från skogen när de körde förbi med bilen och då ringde 112.

– De vände sedan om och larmade. Efter det mötte de upp med oss och visade precis var de sett röken. Att de var så snabba med larmet var avgörande, säger Joakim Olsson.

Skogsbränderna sommaren 2018

Räddningstjänsten arbetade med full styrka i området för att släcka branden. Ungefär två timmar senare var branden släckt. Man uppskattar att det är ungefär 50 kvadratmeter som brunnit.

– Vi har varit på helspänn varje larm om brand som kommit. Nu har det inte varit något på ett par dagar. Vi vågar inte chansa. Det är fortfarande torrt i marken, säger Joakim Olsson.

”Larma om man ser rök”

Räddningstjänsten tycker att killarna som larmade gjorde helt rätt och att fler borde agera på det sättet.

– Det är det absolut bästa är att larma och sedan stanna kvar och möta upp oss så att vi kan hitta dit, säger Joakim Olsson.

E12 stängdes till en början av i båda riktningar mellan Ersbodarondellen och Västerslättsrondellen eftersom branden var nära vägen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbränderna sommaren 2018

Mer i ämnet