När äldreboendet Skräddaren på Teg i Umeå drevs av vårdföretaget Carema fick man så mycket kritik att kommunen tog över verksamheten i hopp om att vården skulle bli bättre. Men nu slår både anställda och anhöriga larm. Det blev bara värre.
Vi träffar Berith Nordahl utanför äldreboendet Skräddaren. Hennes mamma rymde från boendet i våras.
– Hur kan en 99-åring ta sig ut från ett boende som ska vara låst? Jag tycker det är skandal, säger Berith Nordahl.
Eva Perssons bror är halvsidesförlamad efter en hjärnblödning. Han fick akuta andningsproblem, ingen sköterska fanns på plats så Eva fick själv beställa ambulans till sin bror.
– Jag tycker det är skrämmande att människor ska bli behandlade på det här sättet, säger Eva Persson.
De är bara två av de många anhöriga som Västerbottensytt har talat med om förhållandena på äldreboendet Skräddaren.
Västerbottensnytt har också talat med flera av de anställda på boendet men de är för rädda att framträda med namn.
Men alla ger de samma bild. Det är hög personalomsättning, hög sjukfrånvaro och dålig planering i verksamheten. Dessutom säger en av de anställda som har stor erfarenhet att det anställs unga oerfarna personer och då blir vården lidande.
– Övertagandet skedde lite för snabbt. Vi skulle ha analyserat verksamheten mer i detalj innan övertagandet och vi skulle inte ha gjort på samma sätt idag, det kan vi konstatera, säger en självkritisk biträdande verksamhetschef Björn Hammar vid Umeå kommun.
Eva Persson säger att det har gått så långt att hon funderar på att flytta sin halvsidesförlamade bror till ett annat boende.
– Han pratar också själv om att flytta till ett annat boende då han är missnöjd med vården på Skräddaren, säger Eva Persson.
– Det är ledsamt att höra och det har säkert att göra med att vi saknar struktur och rutiner, ordning och reda. Vi ska se till att vi återfår lugnet och ordning och reda inom verksamheten igen, säger Björn Hammar.