Foto: Privat/skärmdump

Lärum blir Unikum – klart med ny lärplattform i Umeå

Publicerad

Efter åratal av kritik från både lärare och föräldrar satsar nu Umeå kommun på en ny lärplattform för grundskolan och grundsärskolan. Den här gången tänker kommunen sy ihop dom befintliga system som fortfarande fungerar, med en ny lärplattform som ska levereras av webbföretaget Unikum-Unikt Lärande AB.

Den digitala lärplattformen Lärum blev under flera år en följetong i medierna, när frustrerade användare hade problem med allt från inloggning till användarvänlighet. Enligt Umeå kommun har man haft med sig dom erfarenheterna i den nya upphandlingen.

– Vi har tagit ett annat grepp om man jämför med upphandlingen av Lärum. Då skulle ju allting in i ett system. Nu tittar vi mer ändamålsenligt. Alla skolformer ingår inte i den här upphandlingen utan nu har vi riktat in oss på grundskolan och grundsärskolan. Och vi behåller delar som fungerat som till exempel frånvarosystemet Skola 24, berättar Marcus Jansson, projektledare på Umeå kommun.

Molnbaserad

Den nya lärplattformen kommer att vara molnbaserad och inloggning kan ske till exempel med hjälp av bank-id. Det finns också en färdig app som elever och lärare kan använda. Innan upphandlingen blev klar har kommunen tittat på ett femtontal olika system. 

– Vi har dikterat ett antal krav till leverantören baserat på användarnas behov som funktionalitet och användarvänlighet. Vi har också bett leverantörerna att ansöka om dom vill vara med så att dialogen med företagen kan börja innan vi skriver en detaljerad kravspecifikation. Då blir det också en bättre dialog, säger Marcus Jansson.

Inte orolig

Marcus Jansson kan idag inte visa nån siffra på den slutgiltiga kostnaden för projektet men den årliga abonnemangskostnaden från Unikum landar på 470.000 kronor.

Är du orolig för hur det ska gå nu med tanke på Lärum?

– Nä, orolig är jag inte. Men det är klart att det här är ett projekt av stor dignitet. Fast jag ser fram emot införandet med tillförsikt, säger Marcus Jansson, projektledare för upphandlingen.

Tanken är att det nya systemet ska börja användas nästa höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.