Foto: SVT

Umeås kritiserade skolsystem Lärum ska bytas ut

Publicerad

Den kritiserade lärplattformen Lärum kommer att bytas ut och upphandlingsprocessen är i full gång.
Umeå kommuns förhoppning är att leverantör ska ha utsetts och avtal godkänts till hösten 2019.

Lärum är ett system som används i kommunikationen mellan vårdnadshavare och skolan som kan inbegripa planering, schema och utvecklingsplaner.

SVT Västerbotten har tidigare skrivit om Umeå kommuns upphandling av Lärum som införskaffades trots betydande kritik från föräldrar, lärare och tidigare användare i Stockholm.

Marcus Jansson, projektledare på Umeå kommun, kan inte säga något om vilka leverantörer som är inblandade på grund av upphandlingssekretessen.

Han vill dock poängtera att upphandlingen har föregåtts av en rejäl förstudie under 2017 och 2018 där man pratat med alla intressenter och användargrupper såsom pedagoger, elever och vårdnadshavare för att få en bra översikt på vilka behov som finns.

Nytt grepp 

Marcus Jansson säger att den här upphandlingen sker i en så kallad “konkurrenspräglad dialog”, vilket innebär att man flyttar dialogen till ett tidigare stadium, inte vid avtalsskrivningen och att leverantörerna måste ansöka om att ta del av upphandlingen.

– Skillnaden är att vi lägger processen närmare leverantörerna som tidigare måste ta ett större ansvar och visa hur de ska lösa problemen, säger Marcus Jansson.

Anbudstiden gick ut sista maj och nu är man i en fas av test och utvärdering. När det är klart ska beslut tas av skolledning och kommunens näringsutskott. Först då publiceras slutgiltigt datum och upphandlingsperiod där övriga leverantörer får överklaga beslutet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer