Foto: SVT

Laxarna kommer inte förbi kraftverket

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan visade vi bilder från Laxforsen i Torrböle där laxarna var på väg upp för Öreälven för att leka. Nu har laxarna stött på patrull. Vid Skellefteå krafts gamla vattenkraftverk i Agnäs är det många laxar som inte verkar ta sig förbi.

Se också: Laxarna hoppar uppför strömmen

På den lokala matvarubutiken i Agnäs talas det om fiskarna som fastnat nere vid Öreälven. Folk kommer från hela länet för att beskåda de stora laxarna som går att se från den gamla dammen, Jon Andersson har rest ner från Röbäck i Umeå tillsammans med sin far för att titta på laxarna.

– Man har ju sett på teve om laxen i Öreälven och hur den här dammen i Agnäs eventuellt kan vara ett problem för laxen som vandrar i älven. Man ser ju helt klart att det är väldigt mycket fisk som står här nedanför. Det kan ju vara en indikation på att det finns ett problem med dammen helt enkelt.

Inte ovanligt att fisk stannar

Skellefteå kraft som äger vattenkraftverket ser inte situationen som ett problem.

– Vi har en fisktrappa där som det går fisk i. Vi har även en mätare som visar att det gått en del fisk, säger Mikael Krane på Skellefteå kraft,

– All fisk går inte förbi, men det är inte ovanligt.

Se om det finns problem

Stefan Ågren, fiskerikonsulent på Umeå kommun, menar dock att man bör undersöka hur stor del av laxarna som verkligen tar sig igenom. En metod kan vara att ha en till räknare nedanför dammen och sedan jämföra siffrorna,

– I första hand ska man studera och se om det finns ett problem. Hur många laxar tar sig upp till området och hur många tar sig förbi. Då får man det bästa svaret på om man behöver sätta in en åtgärd eller inte.

Läs också: Rekordmånga laxar simmar i älvarna

Men tycker att det bör finnas vattenkraftverk i älvarna över huvud taget?

– Det är ju naturligtvis bättre om man ser rent biologiskt, sportfiskemässigt och bevarandemässigt att vi inte har mänskliga hinder i älvarna och jag tycker att där vi ändå har kraftverk så kan vi göra det absolut bästa vi kan med dagens teknik och göra det bra för fiskarna också. I vissa fall kan vi kombinera både vattenkraft och fiskvandring, säger Stefan Ågren.

– Det går alldeles utmärkt – bara man vill.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer