Bilden är en genrebild. Foto: Stian Lysberg Solum/TT

”Ledningen har sagt att friskvård är jobbigt”

Uppdaterad
Publicerad

Möjligheten till friskvård i företag ser olika ut. En yrkesgrupp som är stillasittande och har utifrån sina arbetstimmar dygnet runt begränsade träningsalternativ, är taxichaufförer.

– Som jag har förstått det så spenderas det inte jättemycket pengar på friskvården i företaget, berättar en taxichaufför i länet.

Chauffören blev sjukskriven allt oftare på grund av ryggproblem och började träna för att må bättre. Arbetsgivaren gick till en början med på att betala träningen, som inte fanns tillgänglig på det gym företaget erbjöd sina anställda, men valde efter ett halvår att dra in bidraget.

Träning på jobbet

– Jag fick kämpa hårt för det, men de slutade betala för att de inte tyckte att jag var sjuk längre. ”Vill du träna så får du göra det på samma premisser som alla andra” sa de, så jag har fortsatt med den träningsformen och betalat själv, berättar taxichauffören i länet.

Läs även: Aktivitetskontor passar inte alla

Träningen blir lidande

Bolaget som chauffören jobbar på erbjuder gymkort på en gymkedja i kommunen, men med arbetstider som sträcker sig dygnet runt blir träningen ofta lidande.

– Vi jobbar obekväma tider, då har man inte alltid möjlighet att gå på de gruppträningar man vill. Har man jobbat 05.00-17.00 så är man kanske inte så pigg på att fara och träna, berättar chauffören.

”Man blir slut och säckig”

Som taxichaufför består majoriteten av arbetsdagen av att sitta i sätet och ibland lyfta in rullatorer och rullstolar in i bagaget.

– Man blir slut och säckig, och sedan får man nack- och ryggproblem. Ganska många kollegor upplever att de har en del smärtor, men hade de haft ork och tid hade de gärna tränat för att stärka muskulaturen, berättar chauffören.

Vad sa ledningen när du frågade om friskvård?

– De är inte särskilt duktiga på att informera om möjligheterna. Det tog två år för mig att få veta att man fick gymma obegränsat på ett gym i stan, men ledningen har sagt att det är jobbigt rent administrativt att ordna mer individuell friskvård. Som jag har förstått det så spenderas det inte jättemycket pengar på friskvården i företaget.

Läs även: Gåband och pilatesbollar på jobbet

Vissa på arbetsplatsen fick träna, andra inte

Fler har hört av sig till SVT Nyheter Västerbotten om erfarenheter kring friskvård på jobbet. En kvinna, som numera är pensionerad, vittnar om hur situationen på en av Umeås arbetsplatser såg ut under hennes arbetsliv.

– Jag har jobbat inom kontor och där kunde säljare träna dagtid och till exempel spela golf på luncher. De som skulle sköta administrationen fick däremot inga sådana möjligheter, berättar kvinnan som arbetade både för företagets kundtjänst och administration.

– Jag lider med många, men ojämlika arbetsplatser är nog fortfarande ett faktum.

I veckan tittar SVT Nyheter Västerbotten närmare på hur friskvården ser ut på olika arbetsplatser. Hur ser det ut på din arbetsplats? Hör av dig med dina erfarenheter och synpunkter till oss på 090-17 50 40 eller vasterbotten@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Träning på jobbet

Mer i ämnet