Foto: TV4/SVT

Leif GW:s utspel får Sametinget att häpna

Uppdaterad
Publicerad

Leif GW Persson har hamnat i blåsväder efter uttalanden i Expressen och programmet Brottsjournalen i TV4, där han säger att vargar borde placeras i renbetesområden. Sametinget har reagerat starkt och kallar uttalandet ”en skymf”.

– Jag tycker det är respektlöst, säger Jenny Wik Karlsson, förbundsjurist på Svenska samernas riksförbund.

Under förra avsnittet av Brottsjournalen som sändes i TV4 i tisdags uttalade Leif GW i en diskussion om vargar att: ”Det vore bättre om man gav samerna en ordentlig slant för att ha dem i renbeteslandet”.

Till Expressen har han vidare sagt: ”Det är en tredjedel av landets yta och så ger du samerna en väldigt generös ersättning för allt som de äter upp. Då kanske man till och med kan få lönsamhet på renköttet”.

Sametingets ordförande häpnar

Uttalandena har fått Sametingets ordförande Per-Olof Nutti att häpna.

– Inga pengar i världen är tillräckliga för att renskötande samer stillatigande ska se på när vargar och andra rovdjur äter upp renhjordarna, säger han i ett pressuttalande och fortsätter:

– Förslaget är inget annat än en skymf. Det finns ca 4 700 renägare i Sverige och drygt 1 000 renskötare som dagligen lever med rovdjurs­problematiken. Det tär både på plånboken och den psykiska hälsan.

Har stöd i grundlagen

Juristen Jenny Wik Karlsson säger till SVT att renskötseln faktiskt är grundlagsskyddad.

– Renskötseln ska främjas och vi har stöd i riksdag och regering för att vi ska få värna oss mot vargen.

SVT Nyheter Västerbotten har sökt Leif GW Persson utan att få svar. Till folkbladet.nu säger han sig hålla fast vid sina synpunkter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.