Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
18-årige Leo Svedjehed från Umeå lever på att spela Counter strike. Foto: SVT

Leo, 18 år, från Umeå är dataspelsproffs i Counter-Strike: ”Vissa dagar tränar jag 16 timmar”

Uppdaterad
Publicerad

Leo Svedjehed, 18 år från Umeå, är proffs i dataspelet Counter-Strike. Han började spela i elitserien i Sverige redan som 15-åring.

– Det krävs jättemycket tid. Vissa dagar tränar jag 16 timmar, säger han.

Leo Svedjehed började spela när han var elva år och fastnade direkt. Han blev snabbt duktig på spelet Counter-Strike, eller CS som det kallas.

Föräldrarna har inte alltid varit så glada över spelandet. De satte tidigare krav på att han var tvungen att klara skolan och träna för att få spela. Men nu när han är proffs och kan leva på spelandet så har även föräldrarna släppt på kraven.

– Det går inte bara att leva på att spela CS, det går att leva ett lyxliv, säger Leo Svedjehed.

Leo spelar i högsta serien i Sverige med det nyskapade laget Gamingbutiken. Han blev headhuntad av två legender i Counter-Strike-världen. Nu ligger laget etta i elitserien och är favoriter att vinna slutspelet som avgörs i Stockholm i juni.

I videon svarar Leo på tre frågor om att vara dataspelsproffs.

Det här är Counter-Strike:

  • Dataspelet Counter-Strike är en så kallad förstapersonskjutare i 3D. Det innebär att spelarens bildskärm motsvarar spelfigurens synfält i en tredimensionell värld, samt att spelaren huvudsakligen skjuter för att eliminera sina motståndare.
  • Det är ett flerspelarspel, vilket betyder att det ska spelas av flera personer samtidigt. Det har ingen handling och utspelar sig i nutid.
  • Counter-Strike bygger på att två lag kämpar mot varandra i en simulering av ett terroristdåd. Maximalt kan 32 personer delta samtidigt.

Källa: Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.