Foto: TT

Liberalerna vill införa psykiatriambulans

Publicerad

Personer med psykisk ohälsa ska snabbare kunna få hjälp av vården med hjälp av en speciell psykiatriambulans. Detta tycker Liberalerna i Västerbotten.

I nuläget hämtas ofta personer med psykisk sjukdom som behöver akut hjälp av polis. Detta vill Liberalerna i Västerbotten ändra på genom att införa en ambulans som enbart ska hämta personer med psykiska besvär.

– Det kan handla om personer med förvirring, svår oro eller akut självmordrisk. Vi tycker att det är ovärdigt att dessa patienterna inte får mötas av en person som är utbildad och har kompetens inom psykiatri, säger Marianne Normark, gruppledare för Liberalerna i landstinget.

Belastar polisen i nuläget

Marianne Normark  (L) har varit i kontakt med polisen i Västerbotten som enligt henne tycker att psykiatriambulansen är en bra idé eftersom det i nuläget är en belastning på polisens resurser. Liberalerna har lämnat in en motion om förslaget som kommer att tas upp i landstingsfullmäktige framöver.

I bland annat Stockholm har man infört en psykiatriambulans, där har projektet beskrivits som lyckat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer