Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Han kunde ha blivit av med foten”, säger Marcus Boije, som äger anläggningen, om söndagens arbetsplatsolycka. Foto: Privat

Liftarbetare fastnade med fot i vajer i Klimpfjäll – tvingades operera

Uppdaterad
Publicerad

Liftarbetaren Kent klämdes fast när en vajer skulle sättas på plats i liften i Klimpfjäll under påskdagen. Foten skadades svårt och han blev tvungen att opereras på sjukhus.

– Jag har jobbat i många år men har aldrig varit med om något sånt här, säger Kent Johansson.

Under söndagseftermiddagen skulle liftarbetaren Kent Johansson och Marcus Boije hantera en vajer som lossnat från sitt fäste i backen i Klimpfjäll.

Kents fot hamnade i kläm och det slutade med att Marcus fick skjutsa honom till ambulansvård strax utanför Vilhelmina.

– Det är illa att det finns så lite vård här. Vi hade 112 med oss i bilen hela vägen, berättar Marcus Boije, som äger anläggningen.

Fördes till Umeå för vård

Kent fördes så småningom till Norrlands universitetssjukhus i Umeå för vidare hjälp. Flera tår var skadade och beslut om operation togs.

– De har fixat i ordning, spikat fast och sytt ihop. Jag har blivit väl omhändertagen, säger Kent Johansson, som var vid gott mod under måndagen.

– Det är inte roligt när någon gör sig illa. Det var tur i oturen att det inte blev värre. Vajern är tung, han kunde ha blivit av med foten, säger Marcus Boije.

Önskar mer förståelse

Liften öppnade igen under tisdagen, efter att ha varit avstängd sedan olyckan. Marcus Boije hade önskat mer förståelse från gästerna.

– Vi jobbar på så fort vi kan. Folk har väldigt lite förståelse när det händer saker. Det är mycket klagomål och många som vill ha kompensation, säger han.

Enligt Marcus finns vittnesuppgifter om att en person tryckt igång liften i samband med reparationen.

– Det chockar mig mest. Det har jag inte kommit över. Det visar hur lite respekt man har för regler, säger han.

Polisen har besökt olycksplatsen och utreder händelsen som en arbetsplatsolycka. Man har också hållit förhör med den drabbade.

Den skadade fördes till sjukhuset i Umeå. Foto: Mapcreator

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.