Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Linda Odlander som lurades av bostadsbedragare Foto: Privat

Linda svarade på bostadsannons – lurades på tusentals kronor

Publicerad
Sökandet efter studentbostad blev en dyr och tråkig upplevelse för 20-åriga Linda Odlander i Umeå. Bedragare lyckades logga in på hennes bankkonto och lura henne på nästan tio tusen kronor.
– Jag kände mig så lurad och kränkt, det är så otroligt lågt, säger Linda Odlander.

Flera studenter i norra Sverige har blivit lurade av bedragare i jakten på en bostad. En av dem som drabbats är 20-åriga Linda Odlander i Umeå.

En kväll tidigt i våras nappade hon på ett Facebook-inlägg om en ledig lägenhet på Umedalen.

– Vi skrev fram och tillbaka och han ställde rimliga frågor och frågade om han fick göra en kreditupplysning. Det kändes seriöst. 

Annonsören hänvisade till ett kreditupplysningsföretags hemsida, där Linda fyllde i sina uppgifter, bland annat kontonummer. 

”Blev stressad”

Därefter gick det snabbt. Kreditupplysningen skulle kosta en mindre summa, som annonsören lovat ersätta Linda för. Men när hon skulle betala så kom ett felmeddelande upp.  

– När jag sedan loggade in på min bank såg jag att jag hade fått in tio tusen kronor på mitt konto, då tänkte jag att han istället swishat mig pengar. Jag blev stressad och tänkte att jag skulle få problem på något sätt.

Hon hörde av sig till annonsören som menade att något blivit fel och bad henne föra över pengarna till honom. 

– När jag swishade honom stod det ett annat namn än i Facebookprofilen men det förklarade han med att det var hans kollega.

Kan inte få tillbaka pengarna

När Linda sedan loggade in på sin bank upptäckte hon vad som hänt. Bedragaren hade kunnat komma in på hennes bankkonto när hon i samband med betalningen använt sitt mobila bank-id och fört över tio tusen kronor mellan hennes egna konton. 

– Då fattade jag att jag själv gett honom pengarna. Jag kände mig så lurad och kränkt, det är så otroligt lågt. Allt gick så fort och han fick mig att tro att det var kris. 

Linda har polisanmält händelsen och pratat med sin bank, som meddelat att de inte kan göra något eftersom hon själv fört över pengarna. 

Linda har nu lyckats få tag i en lägenhet, i juni flyttar hon till en studentbostad hos det kommunala bostadsbolaget. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer