Bedragarna har uppmanat bostadssökarna att logga in med mobilt bank-id. Foto: Fredrik Persson

Polisen i norr varnar: Studenter luras när de söker bostad

Publicerad

Polisen varnar för ett växande antal bedrägerier mot personer som vill hyra en bostad i norra Sverige. Främst är det studenter i universitetsstäder som drabbats.

Polisen har den senaste tiden fått in flera bedrägeriärenden där personer har blivit lurade på stora summor pengar i samband med att de vill hyra en lägenhet.

Flera av fallen har gått till på liknande sätt: Den som letar bostad har blivit ombedd av bedragarna att logga in med bank-id. Bedragarna har sedan loggat in på bostadssökarens bankkonto och har därefter kommit över stora summor.

Eftersom det ofta är bostadsbrist i studentstäder utgör studenter ”tacksamma offer”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Fem tips till bostadssökande

Polisen tipsar nu om vad bostadssökande studenter ska vara uppmärksamma på:

  • Logga aldrig in med bank-id på någon annans begäran.
  • Om du blir uppringd av någon som vill att du loggar in på din bank eller att du ska uppge dina koder ska du avsluta samtalet.
  • Lämna aldrig ut dina koder till någon annan.
  • Logga heller aldrig in på sin bank i anslutning till ett telefonsamtal. Bedragarna kan vara redo och inväntar din inloggning.
  • Om du blivit utsatt ska du omgående kontakta din bank och därefter göra en polisanmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer