Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur ska man tänka kring olika valörer och hur mycket pengar bör man egentligen ha hemma? Gustaf Forsberg på Länsstyrelsen i Västerbotten ger dig råden. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Lista: Så ska du preppa med kontanter hemma

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är världens mest digitaliserade land när det kommer till betaltjänster, men kontanter har fortfarande en viktig roll i samhället – speciellt i en krissituation.

De digitala betaltjänsterna breder ut sig på marknaden och det finns inga tecken på tillbakagång eller ökat intresse för kontanter.

– Man kunde se en kort ökning när Ukrainakriget startade. Då var uttagen av kontanter större men det avtog ganska snabbt, säger Gustaf Forsberg, processledare för grundläggande betaltjänster på Länsstyrelsen Västerbotten.

Men i en kris är det viktigt att kunna betala på fler sätt än de digitala – och hushållen förväntas ha kontanter hemma.

Hur mycket pengar bör man ha hemma och hur ska man tänka kring valörer? Starta videon för att få några tips på hur du kan förbereda dig inför en nödsituation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.